sobota 1. března 2008

1.3.2008 - Návštěva s velkým N

Nový měsíc nám přinesl vichřici...Polámala a sebrala co se dalo, nám naštěstí nic, jen mě iluze o nás, o našem českém lidu:-(

Dneska totiž přijel na návštěvu manželův kolega z práce se svojí ženou a chlapečkem.

Chlapeček se jmenuje Arťom(nebo tak nějak), manželka Lena a jejich tatínek Igor. Asi je vám jasné, že to nejsou zrovna česká jména.
Všichni tři jsou z Ukrajiny. Igor strávil dva roky běháním po úřadech, aby za ním jeho žena a syn mohli přijet a za tu doby je viděl jen párkrát.
Nyní žijí v malém bytě v Ostravě a jsou šťastní, že jsou konečně spolu.Lena a Ťoma jsou tu od poloviny loňského listopadu. Snaží se naučit co nejrychleji česky.Ťoma by se nejlépe naučil česky mezi dětmi, s dospělými čechy moc nekomunikuje a s dětmi se domluvá celým tělem.
Maminka Lena česky celkem rozumí, ale mluvit moc neumí...
...ani nemůže, protožel...

...mají bohužel tu špatnou zkušenost, že když je třeba venku někdo osloví a oni spustí rusky, nebo Igor sice česky, ale s přízvukem, lidé se od nich raději rychle snaží dostat co nejdál:-((
Dokonce se jim i stalo, že jim někdo vyčetl rok 1968:-(
Mimochodem, Igor ani nekope výkopy a ani není mafián, je to odborník přes počítače, ale uznejte sami, že to nemůže každému, s kým přijde do styku na potkání vysvětlovat.

Mrzí mě to za nás všechny, že se nedokážeme přenést přes předsudky a poskytnout jim v už tak dosti těžké době podporu. Že se u nás setkávají převážně s pohledem "skrze prsty":-(
Kromě toho, že se budeme snažit trávit společně co nejvíce času a pokusím se je co nejlépe seznámit s okolím a třeba i lidmi bych pro ně ráda něco udělala, nemáte někdo nápad?

Mimochodem, na momentce je viddět, že Arťo se s novým prostředím sžívá dobře, kupříkladu klasická česká buchta od naší babičky mu chutnala mooooc:-)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Siťa (PST Designs) řekl(a)...

ahoj, pěkná momentka a hlavně text. myslím, že tím, že se budete přátelit, uděláš kus dobré práce a víc --- to už je .. bohužel ..spíš na těch ostatních.

dib řekl(a)...

jsou moc sympatičtí, oba dva!! škoda, že čeští lidi tak málo používají mozek.. držím ti v palce v podpoře.. a jim eště víc, ať se jim blbci vyhýbají..

Lucka73 řekl(a)...

Škoda jen, že lidský předsudky nejdou zachytit.... i když tobě se to povídáním podařilo
Ale... když se to tak vezme - všechno a vždycky je jen na nás. Když každej z nás bude jednat čestně a chovat se "normálně" (a ne ve smyslu jak se to teď dělá, ale jak je to skutečně správný) - pak bude všechno v nejlepším pořádku. A navíc naše děti si z nás vezmou příklad a už nebudou vědět, že to mohlo bejt jináč.
"Špatný" nejsou národy, ale lidi!!

Marti - Norreen řekl(a)...

Oba jsou moc sympatičtí. Přeji ji, ať potkávají chápavé lidi a co nejméně blbců. Bohužel lidi nepředěláš, musíme začít sami u sebe. Už tím, že se přátelíte, děláš spoustu dobrého a třeba se ti povede odbourat pár předsudků

Petra řekl(a)...

Jde vidět,že más srdce na správném místě!